top of page

Dra ner på tempot, stanna upp, vara här, ta några djupa andetag, en mikropaus, stilla, varsamt och inkännande, bit för bit, steg för steg. Njut av resan!

JENNY HOPPAR

Mina reflektioner kring tiden på Källarbacken AB - Perioden juni 2021-maj 2022
 

Nu är det dags att gå vidare…
Ett år har snart passerat sedan min entré hos Marianne på Källarbacken. Det har varit en lärorik tid och genom arbetsträningen har jag lärt känna mig själv på ett djupare plan och fått möta och göra upp med gamla prestationsmönster. Öva mig i att göra annorlunda vilket är ett steg i rätt riktning om en förändring ska kunna ske. Att ta pauser när jag behöver. Att tillgodose basala behov som att dricka när jag är törstig och gå på toaletten när jag behöver. Förr ignorerade jag min kropps signaler, nu övar jag mig i stället på att hedra dem. Vår kropp är så oerhört klok om vi tillåter oss själva att lyssna.


Vad har denna period gett mig?
Jag är på en helt annan plats idag än för ett år sedan. Jag har med hjälp av Mariannes stöd fått tillbaka tilltron till mig själv och min arbetsförmåga. Förbättringen i mitt mående har skett gradvis och läkningsprocessen har inte varit linjär. Det har varit fartgupp på vägen och utmanande terräng, men med tiden kändes vägen klarare, som om jag kunde se igen. Jag vågade trampa upp en egen stig och landade i vad som var rätt och viktigt för mig. Nu njuter jag mer av färden och flödar med i livets rytm. Jag övar dagligen på ”Att vara där jag är”. Arbetar jag så arbetar jag. Tränar jag så tränar jag. Äter jag så äter jag. Vilar jag så vilar jag. Inuti upplever jag mer trygghet, en ökad närvaro och att min grund är mer stabil än tidigare.

 

Jag har lärt mig:

  • Att det går att arbeta på ett mer hållbart sätt och hushålla med energin under dagen.

  • Att känna in kroppen och lyssna på dess signaler. Annars kommer migränen och den förlamande tröttheten och lamslår mig om jag inte lyssnar.

  • Att återhämtning är viktigt för ens välmående och något som ska finnas med i kalendern precis som allt annat.

  • Att livet inte handlar om att prestera utan om att må bra.

  • Att prova mig fram, vad som fungerar och inte. Det är så jag lär mig och växer.

  • Att när jag går in i mönstret ”göra, göra” och fastnar i ”bråttombeteendet” behöver jag i stället ta ett steg tillbaka och skala av och inte lägga till mer. Att bromsa in i stället för att gasa.

 

Det finns fortfarande en del frågetecken kring framtiden…
Jag har fortfarande sviter kvar efter utmattningen som koncentrationssvårigheter och minnesstörningar samt är mer stresskänslig än tidigare. Det står oklart om detta är något jag kommer få leva med livet ut. Främst är det arbetsminnet (korttidsminnet) påverkat, men jag är mer okej idag med mitt ”nya” sätt att fungera. Det är annorlunda nu, men annorlunda behöver inte vara sämre. Under min tid på Källarbacken har jag kommit upp i sysselsättningsgrad. I dagsläget har jag funnit en rimlig nivå för mig att ligga på arbetsmässigt. Mitt mål med arbetsträningen var att hitta en väg till ett mer 
friskare liv och det upplever jag mig nu funnit. Växtvärk är ett ord som beskriver processen på ett rättvist sätt. Jag har inspirerats av Marianne och hennes sätt att arbeta, att våga ta pauser och arbeta på ett mer hållbart sätt för att hushålla med energin under dagen. Vår energibudget ska hålla till mer än vårt arbete. Energin ska räcka till familj, fritidsintressen och allt som hör livet till. Jag har inspirerats av modiga, starka kvinnor, likt Marianne och andra i min omgivning som vågat ta steget och följa sina hjärtan. Nu kommer jag ta klivet, vara modig och ta steget själv.

Vad går jag vidare till?
Jag kommer att studera till holistisk coach och därefter skapa mitt eget arbetsliv i min takt. Att knyta samman min socionom och yogalärarkompetens med coachande samtal. Jag har landat i att entreprenörsmiljön passar mig bra, att själv styra var, när och hur jag arbetar. Att kunna arbeta ute och inne, mixa socialt och ensamarbete med möten och att vara på olika platser tilltalar mig. Detta är något jag tar med mig från Källarbacken. Jag vill också spendera mer tid med min familj och bjuda in mer stillhet i min vardag, skapa andrum för själen.


Det sägs att vi har ett liv, men för mig är vi liv. Likt naturen. Vi lever.


"Jag la mig på marken och tackade himlen att vi fick stiga på land, att vi fick känna på sanden. Nu kan vi säga att vi varit på jorden. Ja, jag var där, hur underbart var det, hur underbart var inte det? Jag var nära, jag var nära, jag var nära, jag var där! En stund på jorden."

- LALEH

Vill du följa med mig på min fortsatta resa så finns jag på Instagram:


https://www.instagram.com/jennysilverberg.se/​

bild 5.jpeg
bild 4.jpg
bild.JPG
dagsattgåvidarebild2.JPG
dagsattgåvidarebild3.jpg

Vem är du?

Mitt namn är Jenny, bosatt i natursköna Häglinge med man, två barn & hund. Jag är ödmjuk och tacksam över att få arbetsträna på Källarbacken AB, detta efter en långvarig sjukskrivning för utmattningssyndrom. Genom arbetsträningen provar jag nya sätt att arbeta på och bygger en mer stabil grund att stå på inför ett mer hållbart arbetsliv på sikt.

Jag är utbildad socionom, yoga- och meditationslärare, med ett stort intresse för holistisk hälsa. Jag är en kunskapstörstande själ som brinner för mänsklig hållbarhet och har alltid förundrats över vår mänskliga komplexitet. Som person är jag empatisk, omhändertagande och nyfiken som älskar att grotta ner mig i ämnen som berör mitt hjärta. Böcker är mitt kärleksspråk och läser gärna allt i bokväg som innehåller filosofi, hälsa och psykologi. Att vistas i naturen så ofta som möjligt fyller på mitt livselixir! Jag älskar alla årstider och dess skiftningar. Älskar hjärtliga samtal. Älskar att fika/äta utomhus. Älskar att inspirera andra till att bjuda in mer härligheter i livet. Älskar att guida andra i yogans och meditationens värld. Älskar rörelse, att få röra på kroppen dagligen. Älskar doften av regn och vinden mot min kind. Älskar att förundras av vackra ting och mycket mer! 

Hur hamnade du på Källarbacken AB? 

Min nyfikenhet på naturens roll för välbefinnandet startade under min sjukskrivning. Mitt mående förbättrades av att vistas i naturen och vändpunkten kom genom mitt deltagande i NUR, en naturunderstödd rehabilitering. Jag fick möjligheten att komma till gården Kluvhult som ligger naturskönt på Nävlingeåsen. Gården drivs av Britt-Marie Bjerre som har avtal med Region Skåne och erbjuder NUR till dig som är sjukskriven för stressrelaterad psykisk ohälsa. Förskrivning av remiss sker via NUR-ansluten vårdcentral eller psykiatrimottagning. För mer information se länk till Kluvhult nedan. Att vistas i naturen var som att komma hem igen, hem till mig själv. Med hjälp av naturen så kunde jag landa, mjukna och återupptäcka mer av mig. Jag fick höra talas om Marianne och hennes verksamhet genom en gemensam vän och jag bestämde mig för att prova på skogsbad. Det var en underbar upplevelse och naturen har blivit en viktig återhämtningsplats för mig sedan dess. Det var efter mötet med Marianne som chansen till arbetsträning i hennes verksamhet uppkom, vilket jag är otroligt tacksam över idag.

https://www.kluvhult.se/NUR.html

Vad är ditt mål? 

På något sätt är inte målet det viktigaste för mig längre, utan vad som händer under resans gång. Jag har alltid inspirerats av människor som vågar leva sina liv efter hjärtats kompass i stället för samhällets normer. Med det som utgångspunkt är mitt mål att göra annorlunda än tidigare och hitta min väg fram till ett friskare liv!

Är det något mer du vill berätta om dig själv? 

Jag hoppas kunna bidra på mitt sätt utifrån mina tidigare erfarenheter samt upptäcka nya sätt och utvecklas på som medmänniska och kollega. Det är en sann glädje att få vara en del av källarbacken AB och få tillbringa dagarna med Marianne och alla härliga skogsbadare! Jag ser fram emot att ses i skogens rum!

bottom of page